Sjötunga Walewska

Sjötunga Walewska är definitivt den kändaste sjötungarätten och en av de absolut kändaste fiskrätterna i världen.I det här inlägget ska vi på Fisk och Skaldjur vissa er vårt fantastiska recept på Sjötunga Walewska! Man behöver en hel del ingredienser nedanför kan ni se vad ni behöver, därför rekomenderar vi att ni läser igenom hela receptet innan ni börjar med tillagning.

Ingredienser fär 4 portioner:
– 2 stycken finhackade schalottenlökar.
– 1 msk smör
– 800 gram sjötungafiléer
– 2 dl torrt vitt vin
– 2 dl fiskbuljong av fond

Ingredienser till såsen:
– 2 msk smör
– 3 msk vetemjöl
– 3 ½ dl fiskspad
– 1 äggula
– 1 dl grädde
– Salt och peppar

Ingredienser till Pommes Duchesse:
– 10 stycken potatisar som är mjöliga
– 2 msk smör
– 2 äggulor
– 2 msk grädde
– Salt och peppar

Ingredienser till garneringen:
– 100 gram hummer kött eller 100 gram kräftkött.
– Dill
– 8 stycken champinjoner, ciselerade och smörfrästa. 
– Tryffel

Så här tillagar ni Sjötunga Walewska:
Sätt ugnen på 250 grader.


1 – Börja med att skala och koka potatisen. Sedan tar ni och mossar och blandar ihop den med smöret, grädden och äggulorna. Salta och peppra efter eget behag. Smaka av. När ni tycker att ni har fått en bra smak och en fin potatismos lägger ni den i en spritspåse. 


2 – Nu ska ni fräsa löken i en panna med smör. Beroende på pannans storlek och filéernas storlek så vik ihop sjötungan och lägg den på löken i pannan. Nu häller ni på vinet och buljongen i pannan. Sätt på ett lock på pannan och låt det sjuda i ca 5 minuter. Nu tar ni fram en hålslev och tar upp sjötungan och lägger den i en ugnssäker form. 
 

3 – Nu ska ni göra såsen! Börja med att fräsa smör och mjöl i en kastrull. Häll på med silat fiskspad ifrån 2a stycket. Låt det koka i ca 3 minuter. Blanda ägggul tillsammans med grädden. Häll i det i såsen och rör runt i såsen. Efter detta moment får inte såsen koka mer. Salta och peppra efter behag och smaka av. Häll såsen över fisken i ugnsformen. 


4 – Dags för spritsningen av moset! Spritsa moset i toppar längs formens kanter. Stoppa in formen i ugnen som är på 250 grader och lått den stå i ca 10 minuter tills den får rätt färg. Ta sedan och garnera med hummerbitar och kräftstjärtar, champinjoner, tryffel och dill. 


Nu är Sjötunga Walewska redo att serveras.

Smaklig måltid önskar vi på Fisk och Skaldjur!