Nu när grillsäsongen har börjat och sommaren är runt hörnet kommer här ett inlägg i vår matblogg om hur man bäst grillar fisk. Det finns en hel del tips på nätet idag om hur man bäst grillar fisk, vi på fisk och skaldjur har valt att tipsa om våra egna bästa grill tips och trix till er läsare. Ni vet att ni hittar den bästa fisken att köpa hos oss på Fisk och Skaldjur, alltid fri hemleverans i hela Skåne. Trevlig läsning!

Middagen är redo att läggas på grillen för en mysig kväll.

Bra att ha när ni grillar fisk och vad ni ska tänka på
Börja med att starta grillen! Har ni en kolgrill ska ni vänta tills det har blivit en fin vit glöd innan ni lägger på fisken. Ifall ni har en gas grill är det bara att starta den och köra igång! Idag finns det många alternativ till traditionell tändvätska och två av de populäraste är att antingen tända grillen med en värmegaffel som du stoppar ner bland briketerna. Alternativ två som blir populärare är att använda sig ut av en varmluftspistol som är speciallanpassad till grillen. Detta är det snabbaste alternativet till er som vill tända grillen snabbt och snabbt få glöd.


Halster är bra att ha när ni ska grilla fisk. Eftersom fisken lätt fastnar är ett halster perfekt för grillningen. Det underlättar även väldigt mycket ifall ni grillar större bitar filéer. Det finns många olika former på halster, de klassiska är de som man använder till främst hamburgare men idag kommer det mer och mer halster som är anpassade till att grill fisk. 


Eftersom fisk inte är lika fast som kött är det viktigt inte att vända det för många gånger. Varje gång ni vänder fisken riskerar den att ramla i sönder därför är det bra ifall helst bara vänder fisken en gång. Ifall ni är en grillmästare som gillar vända mycket på er fisk rekomenderar vi att ni använder grillhalster.


Tänk på att olja in gallret eller fisken i matolja/olivolja innan ni lägger den på grillen så att den inte fastnar lika lätt. Ett tips till laxen är att doppa den i grädde innan ni lägger på den på grillen. Man kan även använda sig ut av citronsaft på gallret för att fisken inte ska fastna. 


Det är även att föredra fisk med skinn när man grillar. Detta eftersom skinnet gör att det blir lättare att grilla eftersom att skinnet tåler högre och mer värme än en skinfri sida. Det blir helt enkelt svårare att bränna fisken med skinn. Man brukar börja med att grilla den sidan av fisken som är skinnfri för att sedan vända fisken och avsluta med att grilla sidan som har skinn sist.


Att grilla med spätt
Att göra ett grillspett med räkor eller laxbitar är alltid gott. För enkelhetens skull är det att föredra grillspett gjorda av trä för att de blir inte lika varma på grillen som grillspett gjorda av metall blir. Det ni inte får glöma när ni har grillspett gjorda av trä är att de måste blöttläggas först. Annars kan de i värsta fall börja brinna! Så glöm inte att lägga dem i ett vattenbad i några minuter innan de används. Ifall man vill förhindra att fisken inte rullar runt på spetten kan man sätta de på dubbla spett. Självklart påverkars inte smaken av att ni antingen använder träspett eller metallspett, skillnaden är att metallspetten blir väldigt varma.

God lax redo att läggas på grillen

Grilla med folie
Att grilla fisk i folie är något som fler och fler upptäcker. Det roliga med att grilla i folie är att man kan grilla fiskar som traditionellt inte ses som grill fiskar, exempel på detta är torskrygg, rödspätta och rödtunga


En stor fördel är att det är lättare att grilla grönsaker som man kan hacka smaksätta med kryddor och sen lägga i folie paketet på grillen. Eftersom det ligger i folie ramlar grönsakerna inte ner genom gallret på grillen. Foliet låter ger er också möjligheten att expremintera mycket mer då man kan lägga på fler kryddor, grönsaker och en massa annat gott på grillen. 

Lax och grönsaker grillade i folie


Temperatur på fisken
Ifall det är er första gång som ni grillar en viss typ av fisk rekomenderar vi er att använda en termometer  för att kunna se hur varm fisken har blivit. De flesta fisk sorter ska ha ca 50 grader som innertemperatur när fisken är färdiggrillad. 


Tänk på att ifall ni grillar svärdfisk eller tonfisk ska innertemperaturen ligga på ca 31 grader när den är färdig. Det är viktigt att ta tonfisken eller svärdfisken tidigt då ifall den ligger på för länge kommer att bli väldigt torr. Därför är tumreglen att man ska ta tonfisk tidigare än vad man tror. 


Att grilla egen fiskad fisk
Är ni riktiga friluftsmänniskor? Då är detta något för er! Har ni fångat fisken själv måste ni testa detta. Börja med att tälja en pinne ren och gör den spetsig på ena sidan. Nu tar ni och snittar fisken så att den inte drar ihop sig när fisken grillas. Sätt fisken på den täljda pinnen och invänta att det blir glöd. Lägg sedan fisken över elden och låt den grillas ca 4-6 minuter på vardera sida (beror på hur stor fisken är). Nu har ni en riktigt vildmarksgrillad fisk! 

Egenfiskad fisk grillas över öppen eld.

Indirekt grillning
Att grilla indirekt är populärt när man bland annat grillar hälleflundra. Det man gör är, man lägger kolet på en av sidorna i grillen och lägger fisken på den sidan som är fri ifrån kolet. Detta gör att fisken blir mycket saftigare och inte riskeras att brännas eller bli torr. 


För grillmästaren som gillar utmaningar
Ifall ni är grillmästaren som vågar er på utmananingar är här något för er. Om ni grillar på en kolgrill kommer här ett tips på hur ni kan röka er fisk. Blöt lägg flis i 30 minuter och lägg den sedan fliset på kolen när ni ska grilla fisken. Lägg gärna locket på för att få mest smak. Ifall ni vill röka fisken lite lättare kan man köpa en grillåda. Grillådor går att köpa på t.ex Jula. 


Det vart våra grilltips för denna gången hoppas att ni har gillat dem och får nytta av dem! Skicka gärna in era egna bilder när ni grillar fisk till oss på info@fiskoskaldjur.com
Glöm inte att ni köper den bästa grillfisken hos oss på fisk och skaldjur!
Trevlig grillning!
Fisk och Skaldjur

Bilder är hämtade ifrån Norskfisk.se